Shiitake (Lentinula edodes)
Shiitake (Lentinula edodes)
Huba Shiitake (šitake) je známa ako skutočná pomoc. Má veľmi dobré protiplesňové, protirakovinové a antivírusové vlastnosti. Jeho sila je spôsobená účinnou zložkou nazývanou lentinan, ktorá slúži na posilnenie imunitného systému a boj proti infekciám a chorobám.
Huby Shiitake sa najčastejšie používajú na obnovenie oslabenej imunitnej funkcie, prevenciu a liečbu rakoviny (žalúdok, pečeň, konečník, rakovina pľúc a leukémia), na prevenciu a liečbu prechladnutia, bronchitídy (zápal priedušiek), chrípky a iných vírusových infekcií a na zníženie chronicky vysokých hladín cholesterolu.
Je dôležitý imunostabilizátor u starších ľudí.

Hlavné účinné látky húb Shiitake sú:
- imunomodulačné polysacharidy (betaglukány)
- Lentinan (GlykaNova Medimush-Lentinex ®)
- Mannan peptid = KS2
- Peptid sírový = lentinoín
- Erytadenín
- Ergosterol
Obsah živín a antioxidačné vlastnosti
Vďaka nízkemu obsahu kalórií môže byť vynikajúcou súčasťou zdravej výživy. Je bohatý na živiny, ale neobsahuje tuk, takže je vynikajúcim zdrojom vlákniny a bielkovín v potrave. Obsahuje viac aminokyselín lyzínu, arginínu, metionínu, fenylalanínu ako mäso. Je bohatý na vitamíny A, B, B12, C a D a je tiež plný minerálov, ako je železo, draslík, vápnik, horčík, mangán, železo, meď, zinok, selén a niacín. Okrem vysokého obsahu vitamínu A a C, ktoré sú vynikajúcimi antioxidantmi, obsahuje aj väčšinu látok L-ergotioneínu, ktoré samotné telo nedokáže produkovať, takže môžeme do tela vstúpiť iba s výživou.
Najdôležitejším čisteným polysacharidom je lentinan, ktorý si tiež zaslúži pozornosť 1,3 –β-glukán a emitanín, ako aj mannan peptid produkovaný z kultúry mycélia a nazývaný KS2. Cesnaková chuť huby je obsiahnutá v peptide obsahujúcom síru, lentionine. Z terapeutického hľadiska si zasluhuje pozornosť aj derivát purínu podobný alkaloidom nazývaný erytadenín a fenolické zlúčeniny.
Originálny zdroj │ Preklad sa môže mierne líšiť od originálu.