Mandľová huba (Agaricus Blazei Murrill)
Mandľová huba (Agaricus Blazei Murrill)
Mandľová huba je jedlá huba so sladkastou chuťou a vôňou pripomínajúcou mandle. Vďaka vysokému obsahu beta-glukánov a prírodného vitamínu D patrí medzi najvýznamnejšie „superpotraviny“, ktoré prispievajú k doplneniu látok potrebných pre správne fungovanie imunitného systému. Pomáha v normalizácii a posilnení celkovej imunity. V Japonsku ju pestujú na medicínske účely.

Mandľová huba je nekonečným zdrojom vitamínu D
Odporúčaná denná dávka vitamínu D v Európe pre dospelých je 5 mikrogramov (to znamená 200 IU v medzinárodných jednotkách). Výskumy však ukazujú, že sú potrebné vyššie dávky na dosiahnutie priaznivých účinkov vitamínu D.
Napríklad Americká endokrinologická spoločnosť odporúča denný príjem vitamínu D, 400 až 1000 IU denne pre deti do 1 roka, 600 až 1000 IU pre deti nad 1 rok a 1500–2000 IU pre dospelých nad 18 rokov.
- Denná dávka Mandľovej huby Naja forest (5 ml dávka) obsahuje 10 000 IU ergosterolu, ktorej časť sa premení na 1 600 IU na vitamínu D3.
- Hormón nazývaný kalcitriol reguluje vstrebávanie vápnika do kostí. Obe vitamíny D2 aj D3 sú potrebné na správnu tvorbu kalcitriolu. Samotný vitamín D3 nevyvoláva rovnakú biochemickú reakciu, pokiaľ ide o funkciu hormónu kalcitriol.
- Vitamín D2 zvyšuje hladinu vitamínu D v krvi rovnako ako vitamín D3 ! (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213178/)
Porovnanie s obsahom vitamínu D v iných potravinách:
- Losos (100 g): 600–1000 IU
- Vaječný žĺtok (1 ks): 40 IU
- Komerčne dostupná tekutá forma D3 4000 IU
Význam obsahu vitamínu D v mandľovej hube. Prečo ju zaradiť do jedálnička?
- Obsah ergosterolu v Mandľovej hube (Agaricus blazei Murill) môže mať veľký význam pri prevencii nedostatku vitamínu D
- Obsahuje polysacharidy, ktoré podporujú komplexnú imunitnú odpoveď organizmu
- Je vhodná pre vegánov a vegetariánov ako neživočíšny zdroj vitamínu D
- Je výborným doplnkom výživy pri nedostatku vitamínu D, ktorý môže viesť k zdravotným komplikáciám spojeným s nedostatočným vstrebávaním vápnika
Mandľová huba je jediná potravina neživočíšneho pôvodu, ktorá má významné množstvo biologicky dostupného vitamínu D. Je primárnym zdrojom prírodného vitamínu D pre vegánov a vegetariánov. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213178/)
Ďalšou výhodou mandľovej huby je obsah ďalších cenných zložiek, ktoré podporujú fungovanie imunitného systému v komplexnej forme, ako sú polysacharidy, kyselina linolová, vitamíny B1, B2, B12. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6783847/)
Naja Forest Mandľová huba vzorka 165 mg obsahuje 84,31 mg ergosterolu (vitamín D2). Denná dávka 5 ml 625 mg mandľovej huby obsahuje 318 mg ergosterolu (vitamín D2).
Originálny zdroj │ Preklad sa môže mierne líšiť od originálu.