Dôležitosť vitamínu D – z pohľadu Naja Forest
Vitamín D je neuveriteľne dôležitý vitamín, ale nachádza sa vo veľmi malom počte potravín a je ťažké ho produkovať samotnou stravou. 2 milióny dospelých a stovky tisíc detí má najzávažnejší nedostatok vitamínu D. Účinnosť vitamínu D môže ovplyvniť celý rad faktorov vrátane času denného dávkovania a absorpcie. Vitamín D sa líši od ostatných vitamínov, pretože je chemicky považovaný za hormón a je produkovaný pokožkou v reakcii na slnečné žiarenie.
O tom, koľko vitamínu D by sme mali prijímať, v akej forme a kedy sa oplatí vitamín D užívať, hovorí naša vedecká odborníčka Nikolett Szabó.
Úloha húb pri dodávaní vitamínu D
Šanca na uzdravenie súvisí s hladinou vitamínu D. Kľúčom prevencie nedostatku vitamínu D je u starších ľudí aj detí.
- Vysoký nedostatok vitamínu D zvyšuje riziko úmrtia o 50 percent u závažných a chronických pacientov (cukrovka, inzulínová rezistencia, astma, hypertenzia, kardiovaskulárne poruchy, roztrúsená skleróza, reumatizmus, nádory)
- Všetko je nepostrádateľné, napr. na normalizáciu hladiny vitamínu D u pacienta s rakovinou alebo kardiovaskulárnym ochorením popri liečbe.
- Nedostatok vitamínu D je náchylný na mnoho chorôb a čím väčší je nedostatok, tým je pravdepodobnejšie, že sa tieto choroby vyskytnú. S rastúcim počtom nedostatkov vitamínu D sa zvyšuje aj počet súvisiacich chorôb: cukrovka, inzulínová rezistencia, astma, hypertenzia, roztrúsená skleróza, reumatizmus, nádory atď.
- V prípade nádoru je pravdepodobnosť úmrtia dvakrát vyššia, ak pacient nedostáva vitamín D, a preto trpí nedostatkom. Ukázalo sa, že kardiovaskulárne ochorenia (infarkt, mozgová príhoda, ateroskleróza) znižujú riziko úmrtia ešte viac pri liečbe vitamínom D ako pri nádoroch. Výrazne tiež zvyšuje prežitie pri cukrovke, roztrúsenej skleróze a autoimunitných ochoreniach. (Zdroj: http://semmelweis.hu/mediasarok/2015/01/20/a-gyogyulasi-esely-osszefugg-a-d-vitamin-szinttel/)
Vitamín D ovplyvňuje fungovanie imunitného systému
Úloha vitamínu D vo vrodenej a adaptívnej imunite je kľúčová.
Podľa štúdie PubMed z roku 2019 existuje presvedčivý dôkaz medzi výskytom epidemických vírusových infekcií a nízkymi hladinami vitamínu D v populácii, (Teymoori-Rad M. a mts., 2019)
Na imunitných bunkách sú receptory vitamínu D, do týchto receptorov zapadá iba molekula vitamínu D. Ak tieto receptory zostanú prázdne, môže sa vyskytnúť celý rad chorôb. To je tiež dôkaz, že vitamín D môže priamo ovplyvňovať fungovanie imunitného systému.
V dôsledku vitamínu D sa v priedušnici vytvárajú antimikrobiálne proteíny, ktoré ako súčasť vrodeného imunitného systému ničia patogény respiračných infekcií (Cannell a mtsi., 2006). (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30614127)
Zvýšeným príjmom vitamínu D možno predchádzať vírusovým infekciám.
Príjem vitamínu D sa má sledovať v detstve aj v starobe, najmä počas epidemických vírusových infekcií, keď je potrebné viac podporovať imunitný systém.
Vitamín D hrá kľúčovú úlohu aj pri:
- Pri udržiavaní normálnej svalovej sily. Väčšina pádov a zlomenín bedrového kĺbu u starších ľudí možno pripísať svalovej slabosti v dôsledku nedostatku vitamínu D.
- Počas rastu je nevyhnutný pre správny vývoj svalov.
- Posilňuje antitumorovú schopnosť bielych krviniek zodpovedných za ničenie rakovinových buniek.
- Znižuje výskyt nádorov prsníka, prostaty a hrubého čreva.
- Zabezpečuje dostatok vápnika v krvi a v tekutine medzi bunkami.
- Pomáha črevnej absorpcii vápnika a fosfátu, ktoré sú nevyhnutné na tvorbu kostí.
- Pomáha vytvárať v kostiach pevnú látku.
- Zvyšuje produkciu kolagénu, ktorá je nevyhnutná na udržanie integrity kože, kĺbov, kostí, zubov a krvných ciev.
- Zvyšuje reabsorpciu vápnika v obličkách, čím znižuje stratu vápnika močom.
- Reguluje fungovanie imunitného systému a môže tak znižovať autoimunitné procesy.
- Pomáha predchádzať rozvoju obezity a cukrovky 2. typu.
Vysvetlenie pandémie nedostatku vitamínu D
Väčšina výskumníkov sa domnieva, že musíme prehodnotiť, čo rozumieme pod pojmom nedostatok vitamínu D a optimálny prísun vitamínu D.
Iba 20% našej rezervy vitamínu D pochádza zo stravy. Zostávajúca 80% syntéza sa vyskytuje v koži v dôsledku vystavenia slnečnému žiareniu. Sezónne výkyvy UV žiarenia sú významné, čo sa odráža aj v hladinách vitamínu D. Vitamín D obsahuje aj naša strava a aj doplnky stravy.
Dôležitosť vitamínu D
Odporúčanie zo šesťdesiatych rokov bolo 4 000 – 5 000 IU jednotiek, ale v tom čase bola strava bohatá na živé ryby, vajcia a čerstvé mlieko, čo však nie je typické pre naše súčasné stravovanie a zmenil sa aj náš životný štýl. Vonku trávime málo času. Na prevenciu melanómu sa používajú vysokofaktorové krémy na opaľovanie.
V jednej štúdii sa pri použití 2000 IU cholekalciferolu denne znížil výskyt cukrovky 1. typu o 78%. To odhalilo, že vitamín D zlepšuje sekréciu inzulínu a zabraňuje smrti β buniek.
Autoimunitné ochorenia, metabolický syndróm, riziko vzniku cukrovky 2. typu so zvyšujúcou sa hladinou vitamínu D sa znížilo, čo zdôraznilo, že vyskytla sa štatistická chyba pri určovaní denného príjmu vitamínu D preto Medzinárodný výbor expertov spoločnosti Endocrin Society upozornil úrad na
Navrhované denné úrovne príjmu by sa mali zvýšiť takto:
2000 IU do 1 roku života, 4 000 IU vo veku 1 až 18 rokov a 10 000 IU nad 18 rokov, s výnimkou jedincov s precitlivenosťou na vitamín D.
Pri podávaní odporúčaných dávok by sa samozrejme mali brať do úvahy stravovacie návyky, index telesnej hmotnosti, vek a farba pleti.
Mylné predstavy o príjme vitamínu D:
- Multivitamín obsahuje dostatočné množstvo vitamínu D – to nie je pravda.
- Podľa tých, ktorý sú proti medicíne, by mal každý jesť napr. sardinky, olej z tresčej pečene, losos, huby atď. a dokáže pokryť potrebu vitamínu D – tých by sme mali zjesť obrovské množstvo denne, aby sme pokryli potrebné množstvo D-vitamínu.
Pre vitamín D si vyberte prírodný, ľahko vstrebateľný prípravok
Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, t. j. je nerozpustný vo vode a najviac sa vstrebáva do krvného obehu, keď sa konzumuje s vyššími výživnými tukovými potravinami. (výživné tukové potraviny: avokádo, vajcia, orechy). Na podporu metabolických procesov je najlepšie ich konzumovať ráno.
V súvislosti s epidémiou koronavírusu a staršej vekovej skupine sa venuje zvýšená pozornosť, pretože ich imunitný systém je slabší a ľahšie zachytáva vírusové infekcie. Existuje nespočetné množstvo dôvodov, na jednej strane sa procesy výroby energie v tele znižujú v starobe a fungovanie imunitného systému je mimoriadne energeticky náročný proces. Znižuje aktívnu telesnú hmotnosť, atrofizuje svaly a orgány, spomaľuje metabolizmus.
Zhoršuje sa trávenie a vstrebávanie živín, slabne sekrécia, ťažšie sa vstrebávajú aj vitamíny, preto má vstrebávanie cez ústnu sliznicu veľký význam.
Neužívajte hore-dole kadejaké vitamíny!
Pri umelých vitamínoch a mineráloch ndokážeme plnohodnotne zabezpečiť náhradu vitamínov a minerálov, pretože spojivá v umelých vitamínoch zaťažujú tráviaci systém.
V prípade vitamínu D je veľmi dôležité aj prírodné a komplexné dopĺňaniu vitamínov.
Mandľová huba na prevenciu stavov nedostatku vitamínu D
Obsah ergosterolu v liečivej hube (Agaricus blazei Murill) môže mať veľký význam pri prevencii stavov s nedostatkom vitamínu D.
Huby vrátane mandľovej huby obsahujú vitamín D2. Vitamíny D2 a D3 sú potrebné na tvorbu dostatočného množstva kalcitriolu. Samotný vitamín D3 nespúšťa rovnakú biochemickú reakciuz hľadiska funkcie hormónu kalcitriol.
Hormón nazývaný kalcitriol reguluje inkorporáciu vápnika do kostí.
Vitamín D2 zvyšuje hladinu vitamínu D v krvi v rovnakom rozsahu ako vitamín D3. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213178/)
Mandľová huba je jediné jedlo neživočíšneho pôvodu, ktoré má významné množstvo biologicky dostupného vitamínu D. Diétny vitamín D je primárnym potenciálnym zdrojom vegánov a vegetariánov. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213178/)
Ďalšou výhodou mandľovej huby je, že obsahuje aj ďalšie cenné zložky, ktoré podporujú fungovanie imunitného systému v komplexnej forme, ako sú polysacharidy, kyselina linolová, vitamíny B1, B2, B12. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6783847/)
Účinné látky v mandľových hubách sú obsiahnuté v koncentrovanej mandľovej forme.
Načo by sme si mali dávať pozor pri našej strave?
V štúdii u dospelých nad 50 rokov vitamín D zvýšil hladiny vitamínu D v krvi o 32% po 12 hodinách, okrem konzumácie jedál s vyšším obsahom tuku v porovnaní s diétou s nízkym obsahom tuku. Spotreba potravín s vyšším obsahom tuku sa však neodporúča jednotlivcom s určitými chronickými chorobami a starším ľuďom, preto stojí za to kúpiť doplnok výživy, ktorý je tekutý a už absorbované perorálnou sliznicou.
Vitamín D v lososoch je obrovskou pomocou pre naše telo
Losos má vysoký pomer vitamínu D. Až 685 medzinárodných jednotiek na 100 gramov. Ryby s chutným mäsom sa oplatí jesť aj z iného dôvodu: je bohatá na prospešné omega-3 mastné kyseliny, čím pomáha srdcovým funkciám a látka v nej nazývaná astaxantín (ktorý jej dodáva odtieň ružovej) znižuje zápal v tele.
Vaječný žĺtok a vitamín D.
Vaječný žĺtok: V malej žltej pochúťke je 40 medzinárodných jednotiek cenných vitamínov. Dlho panovala mylná predstava, že vajcia sú nezdravé, pretože pri striedmej konzumácií môžu vo veľkej miere prispieť k výbornému fungovaniu nášho organizmu. Je plný bielkovín a navyše posilňuje oči vďaka obsahu luteínu.
Pečeň: Aj keď sa hovorí, že najmä hovädzia pečeň je bohatá na vitamín D, do našej stravy by sa mali začleniť všetky druhy vnútorností. Jeho konzumáciou môžeme získať aj cenné látky, ako je vitamín A, železo, bielkoviny, meď a zinok. V prípade pečene je veľmi dôležité zvoliť lepšiu kvalitu (pokiaľ možno prírodný produkt) a udržať zviera mladé, pretože mladý vek znamená viac vitamínu D.
Je vidieť, že vitamín D nie je moc prítomný v ovocí alebo zelenine, takže u vegetariánov sa často vyskytuje nedostatok vitamínu D a preto sú huby veľkým pokladom.
V súhrne: Epidemiologické štúdie ukazujú, že adekvátna dávka vitamínu D poskytuje ochranu pred vývojom rakoviny prsníka, rakoviny prostaty, rakoviny hrubého čreva, kardiovaskulárnych chorôb a metabolického syndrómu, čím poskytuje lepšiu fyzickú zdatnosť. So zdravou životosprávou a zdravou stravou (obsahujúcou veľa vitamínu D), primeraným opaľovaním ráno alebo popoludní, môže doplnok vitamínu D v zimných mesiacoch zabrániť dlhodobým škodlivým dôsledkom nedostatku vitamínu D.
Článok bol zostavený:
Nikolett Szabó
vedecký pracovník

Autorka:
Nikolett Szabó
Vedecký výskumník
Originálny zdroj │ Preklad sa môže mierne líšiť od originálu.
Zdroje:
1. Karvonen M, Pitkaniemi J, Tuomilehto J. The onset age of type 1 diabetes in Finnish children has become younger. The Finnish Childhood Diabetes Registry Group. Diabetes Care. 1999;22(7):1066–1070.[PubMed]
2. Makinen M, Simell V, Mykkanen J, Ilonen J, Veijola R, Hyoty H, et al. An increase in serum 25-hydroxyvitamin D concentrations preceded a plateau in type 1 diabetes incidence in Finnish children. J Clin Endocrinol Metab. 2014;99(11):E2353–E2356. [PubMed]
3. van Halteren AG, van Etten E, de Jong EC, Bouillon R, Roep BO, Mathieu C. Redirection of human autoreactive T-cells upon interaction with dendritic cells modulated by TX527, an analog of 1,25 dihydroxyvitamin D(3) Diabetes. 2002;51(7):2119–2125. [PubMed]
4. Hypponen E, Laara E, Reunanen A, Jarvelin MR, Virtanen SM. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet. 2001;358(9292):1500–1503. [PubMed]
5. Papadimitriou DT, Marakaki C, Fretzayas A, Nicolaidou P, Papadimitriou A. Negativation of type 1 diabetes-associated autoantibodies to glutamic acid decarboxylase and insulin in children treated with oral calcitriol. J Diabetes. 2013;5(3):344–348. [PubMed]
6. Riek AE, Oh J, Darwech I, Moynihan CE, Bruchas RR, Bernal-Mizrachi C. 25(OH) vitamin D suppresses macrophage adhesion and migration by downregulation of ER stress and scavenger receptor A1 in type 2 diabetes. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;144 Pt A:172–179. [PMC free article] [PubMed]
7. Kampmann U, Mosekilde L, Juhl C, Moller N, Christensen B, Rejnmark L, et al. Effects of 12 weeks high dose vitamin D3 treatment on insulin sensitivity, beta cell function, and metabolic markers in patients with type 2 diabetes and vitamin D insufficiency: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Metabolism. 2014;63(9):1115–1124. [PubMed]
8. Veugelers PJ, Ekwaru JP. A statistical error in the estimation of the recommended dietary allowance for vitamin D. Nutrients. 2014;6(10):4472–4475. [PMC free article] [PubMed]
9. Heaney R, Garland C, Baggerly C, French C, Gorham E. Letter to Veugelers, P.J. and Ekwaru, J.P., A statistical error in the estimation of the recommended dietary allowance for vitamin D. Nutrients 2014, 6, 4472-4475; doi:10.3390/nu6104472. Nutrients. 2015;7(3):1688–1690. [PMC free article] [PubMed]
10. Garland CF, Kim JJ, Mohr SB, Gorham ED, Grant WB, Giovannucci EL, et al. Meta-analysis of all-cause mortality according to serum 25-hydroxyvitamin D. Am J Public Health. 2014;104(8):e43–e50.[PMC free article] [PubMed]